WordPress 6.3 “Lionel” is vrijgegeven


Maak op efficiëntere wijze prachtige en overtuigende websites dan ooit tevoren. Of je nu een volledige site wil bouwen zonder codering of een ontwikkelaar bent die elk detail wil aanpassen, WordPress 6.3 heeft iets voor je.

Doe alles in de Site-editor

WordPress 6.3 brengt je inhoud, templates en patronen voor de eerste keer samen in de Site-editor. Voeg pagina’s toe, bekijk stijlvariaties, maak gesynchroniseerde patronen en geniet van nauwkeurige controle over je navigatiemenu’s. Geen tijd meer verspild aan het schakelen tussen verschillende ruimtes op je site – nu kun je je focussen op wat het belangrijkst is. Van creatie tot voltooiing, alles op één plek.

Maak patronen aan en synchroniseer ze

Rangschik blokken op onbeperkte manieren en sla ze op als patronen voor gebruik op je site. Je kunt zelfs aangeven of je patronen wilt synchroniseren (voorheen bekend als “herbruikbare blokken”) zodat één wijziging van toepassing is op alle delen van je site. Of gebruik patronen als startpunt met de mogelijkheid om elke instantie aan te passen.

Werk sneller met het commando palet

Schakel over naar een specifiek template of open je editor voorkeuren met een nieuwe tool die je helpt om snel door uitgebreide functionaliteit te navigeren. Met eenvoudige sneltoetsen (⌘+k op Mac of ctrl+k op Windows), door te klikken op het zoekpictogram in de zijbalk in de site weergave, of door te klikken op de titelbalk, kom je in enkele seconden waar je moet zijn en kun je doen wat je moet doen.

Scherp je ontwerpen aan met nieuwe gereedschappen

Nieuwe ontwerpbesturingen bieden meer veelzijdigheid voor het nauwkeurig afstemmen van ontwerpen, te beginnen met de mogelijkheid om de stijlen van je bijschrift aan te passen vanuit de Stijl interface zonder codering. Je kunt je duotoon filters beheren in Stijlen voor ondersteunde blokken en kiezen uit de opties die je thema biedt of ze volledig uitschakelen. Het Omslagblok krijgt extra instellingen voor tekstkleur, lay-out besturing en randopties, waardoor dit krachtige blok nog handiger wordt.

Volg ontwerpwijzigingen op met stijl revisies

Je kunt nu zien hoe je site eruitzag op een specifiek moment. Visualiseer deze revisies in een tijdlijn en krijg toegang tot een optie met één klik om eerdere stijlen terug te zetten.

Annoteer met het blok Voetnoten

Voetnoten voegen handige annotaties toe aan je inhoud. Nu kun je voetnoten toevoegen en koppelen aan elke paragraaf.

Toon of verberg inhoud met het Details blok

Gebruik het blok om een verrassing niet te bederven, een interactieve vraag- en antwoordsectie te maken, of een lange paragraaf te verbergen onder een koptekst.

De performance krijgt een boost

WordPress 6.3 heeft meer dan 170 performance updates, waaronder uitstellen en asynchroon ondersteuning voor de Scripts API en ondersteuning voor fetchpriority voor afbeeldingen. Deze verbeteringen kunnen de laadtijd van je website verbeteren zoals waargenomen door bezoekers, samen met blok template resolutie, afbeeldingen die later worden geladen en de emoji lader.

Toegankelijkheid blijft een core focus

Met meer dan 50 toegankelijkheidsverbeteringen in het hele platform is WordPress 6.3 nog toegankelijker dan ooit tevoren. Verbeterde labeling, geoptimaliseerde tab- en pijltoetsnavigatie, herziene hiërarchie van kopteksten en nieuwe bedieningselementen in de afbeeldingbewerker van de beheerder stellen gebruikers van ondersteunende technologieën in staat om gemakkelijker te navigeren.

Bekijk blokthema’s

Ervaar blokthema’s voordat je overschakelt en bekijk de Site-editor, met opties om direct aanpassingen te maken voordat je je committeert aan een nieuw thema.

Stel de beeldverhouding in op afbeeldingen

Specificeer je afbeeldingverhoudingen en zorg voor ontwerpkwaliteit, vooral bij het gebruik van afbeeldingen in patronen.

Bouw je site zonder afleiding

Afleidingsvrij ontwerpen is nu beschikbaar in de Site-editor.

Herontdek de bovenste toolbar

Een vernieuwde bovenste toolbar biedt hoofd selectoren voor geneste blokken, opties bij het selecteren van meerdere blokken, en een nieuwe interface die is ingebed in de titelbalk met nieuwe functionaliteit in gedachten.

Verbeteringen voor de lijstweergave

Verslepen op elke inhoudslaag en verwijder elk blok dat je wil in de geüpdatete lijstweergave.

Bouw templates met patronen

Maak unieke patronen om het maken van templates een vliegende start te geven met een nieuwe modus die toegang biedt tot het selecteren van patronen.

Meer leren over WordPress 6.3

Leer WordPress is een gratis documentatiecentrum voor nieuwe en ervaren WordPress gebruikers. Leer is gevuld met instructievideo’s over het gebruik van verschillende functies in WordPress, interactieve evenementen om onderwerpen grondig te verkennen, en lesplannen om diep in te gaan op specifieke gebieden van WordPress.

De laatste versie van de WordPress field guide bekijken. Het staat vol met gedetailleerde ontwikkelaars notities om je te helpen bouwen met WordPress.

Lees de WordPress 6.3 release notes voor meer informatie over de opgenomen verbeteringen en opgeloste problemen, installatie-informatie, reacties en bronnen van ontwikkelaars, medewerkers aan de release en de lijst met bestandswijzigingen in deze release.

2 reacties op “WordPress 6.3 “Lionel” is vrijgegeven”

  1. Leuk al die WordPress updates, maar de tag en category editor zijn nog steeds uit het jaar 1999. Bizar dat de meest gebruikte sitestructuur pagina’s van wordpress al 20 jaar geen updates meer hebben gekregen.

    1. Ik zie dat echt anders 🙂 De tag en categorie van WordPress lijken niet op hoe het er 20 jaar geleden uit zag. Daarnaaast, als je extra uitbreiding nodig hebt dan zijn daar verschillende plugins voor.

      En als laatste opmerking wil ik je dit meegeven. Er komt een volledig nieuwe versie van het Dashboard aan.

Geef een reactie