WordPress 6.0 “Arturo” is vrijgegeven

WordPress 6.0 Arturo

Welcome to “Arturo”

Verwelkom “Arturo”, oftewel WordPress 6.0, dat is geinspireerd op de met een Grammy-winnende Arturo O’Farrill. Hij staat bekend om zijn invloed op de moderne Latin jazz en heeft meer dan 15 albums uitgebracht in een periode van vijf decenia.

Neem de tijd om WordPress 6.0 ter verkennen. Het is gemaakt om je te helpen om je creatieve ambities waar te maken en om het bouwen van je site intuitiever te maken. En luister ook eens naar Arturo’s inspirerende muziek die gaat van Afro-Cubaanse jazz tot moderne latin jazz, en nog veel meer.

De tweede grote release van 2022, met bijna 1000 verbeteringen en opgeloste bugs, is er. En je kan hem nu downloaden! Vandaag de dag draait meer dan 42% van de websites wereldwijd op WordPress.1

Website-eigenaren en -beheerders zouden moeten upgraden om meteen maximaal te profiteren van de vele verbeteringen op het gebied van stabiliteit, prestaties en gebruiksvriendelijkheid. Contentmakers kunnen genieten van een reeks nieuwe mogelijkheden die zijn gericht op het verbeteren van zowel de schrijf- als de ontwerpervaring in WordPress.

Het uitbreiden van Gutenberg naar een complete site-editorervaring in WordPress betekent dat alle problemen die de community moest oplossen ingewikkeld waren en verstrekkende gevolgen hadden. WordPress 6.0 is een voorbeeld van de toewijding van de community om deze moeilijke uitdagingen samen aan te gaan. Door de weldoordachte updates aan de schrijfervaring, het bouwen van betere blokfunctionaliteit en het toevoegen van een intuitieve nieuwe stijlswitcher ben ik echt trots op het werk dat in deze versie is gedaan om de ervaring bij het aanpassen van je site te verbeteren.

Josepha Haden Chomphosy, Executive Director

Wat zit er in?

Selecting multiple lines of text from two blocks

Verbeterde schrijfervaring

Er zijn verbeteringen voor het schrijven in overvloed, of je nou een volledige nieuw bericht schrijft of elementen toevoegt aan een bestaande pagina. Ontdek meer manieren om het maken van je content te stroomlijnen, zoals:

  • Selecteer tekst in meerdere blokken en bewerk deze in één keer.
  • Typ twee haakjes open [[ om snel toegang te krijgen tot het linkmenu.
  • Behoud bestaande stijlen wanneer je bepaalde blokken transformeert van de ene soort naar de andere – bijvoorbeeld van een paragraaf blok naar een code blok.
  • Maak aangepaste knoppen en alle nieuwe knoppen die je maakt zullen de stijlaanpassingen automatisch behouden.
  • Maak tag clouds en sociale pictogrammen nog aantrekkelijker met geüpdate instellingen en bedieningselementen, en een nieuwe omtrekstijl voor de tag cloud.
Style variations of Twenty Twenty Two theme

Style Switching 

Blokthema’s hebben nu de optie om meerdere stijlvariaties te bevatten. Dit breidt het nieuwe stijlsysteem nog verder uit en maakt het mogelijk om via shortcuts het uiterlijk van je site te veranderen, allemaal binnen één thema. Je kunt zowel de beschikbare instellingen veranderen, zoals het gewicht van het lettertype, als de stijlopties, zoals het standaard kleurenpalet. Verander het uiterlijk en de uitstraling van je site met slechts een paar klikken.


Popover listing available templates

Meer Template opties

WordPress 6.0 bevat vijf nieuwe template-opties: auteur, datum, categorieën, tag en taxonomie. Deze extra templates bieden meer flexibiliteit voor makers van inhoud. Pas ze aan met de gereedschappen die je al kent of met de volgende nieuwe opties in deze release.: 

  • Uitgelichte afbeeldingen kunnen gebruikt worden in het omslagafbeeldingsblok.
  • Tijdens het bewerken van een template, aan de basis of tussen blokken, toont de snelle invoegtoepassing je patronen en template-onderdelen om je te helpen sneller te werken en nieuwe lay-out-opties te ontdekken.
  • Het queryblok ondersteunt filteren op meerdere auteurs, ondersteuning voor aangepaste taxonomieën, en ondersteuning voor het aanpassen van wat er wordt getoond als er geen resultaten zijn.
Browsing footer patterns in the quick inserter

Geïntegreerde patronen

Patronen verschijnen nu nog vaker wanneer je ze nodig hebt, zoals in de snelle invoegfunctie of bij het maken van een nieuwe kop- of voettekst. Als je een blokthema-auteur bent, kun je zelfs patronen registreren uit de Pattern Directory met behulp van theme.json, zodat je prioriteit kunt geven aan specifieke patronen die het meest nuttig zijn voor de gebruikers van je thema.

Betere lijstweergave

Nieuwe sneltoetsen stellen je in staat om meerdere blokken uit de lijstweergave te selecteren, ze in bulk te wijzigen, en ze binnen de lijst te verslepen. De lijstweergave kan gemakkelijk worden geopend en gesloten; ze is standaard samengevouwen en wordt automatisch uitgevouwen tot de huidige selectie wanneer je een blok selecteert.

Block Locking Controls

Now you can lock your blocks. Choose to disable the option to move a block, remove a block, or both. This simplifies project handover, allowing your clients to unleash their creativity without worrying about accidentally breaking their site in the process.

Verbeterde Performance in WordPress 6.0

Deze release bevat verschillende updates gericht op het verbeteren van de performance van WordPress. Deze verbeteringen bestrijken een reeks prestatiegebieden, waaronder het verbeteren van de pagina- en post-laad-snelheid, het verminderen van de uitvoeringstijd van verschillende querytypes, caching, navigatiemenu’s en nog veel meer. De performance team working group is een belangrijk aandachtsgebied van het kernontwikkelteam. Voor meer informatie over het werk van deze groep, volg hun werk op Making WordPress met de #performance hashtag.

Verbeterde toegankelijkheid in WordPress 6.0

Toegankelijkheid is een integraal onderdeel van de WordPress-missie om een inclusieve community te bevorderen en gebruikers van alle soorten over de hele wereld te ondersteunen. Met dit in gedachten bevat WordPress 6.0 meer dan 50 updates die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de toegankelijkheid van het platform. Je kunt meer over deze updates lezen alsook over de lopende toegankelijkheidsinitiatieven.

Leer meer over WordPress 6.0

Bekijk WordPress 6.0 in actie! Bekijk een korte overzichtsvideo waarin enkele van de belangrijkste functies die debuteren in WordPress 6.0 worden uitgelicht.

Verken learn.wordpress.org/​​workshops voor korte instructievideo’s en nog veel meer over nieuwe functies in WordPress. Of neem deel aan een live interactieve online leersessie over een specifiek WordPress-onderwerp.

Ontwikkelaars kunnen de WordPress 6.0 Field Guide verkennen. Het staat vol met gedetailleerde ontwikkelaarsnotities die je helpen bij het bouwen en uitbreiden van WordPress.

Lees de WordPress 6.0 releaselog voor meer informatie over de opgenomen verbeteringen en opgeloste problemen, installatie informatie, ontwikkelaarsnotities en bronnen, bijdragers aan de release, en de lijst van bestandswijzigingen in deze release.

Op basis van data van W3Techs op 5 mei 2022.

Geef een reactie