WordPress 5.9 is vrijgegeven

Bouw de site, die je altijd al wilde hebben, met blokken.Het geeft jou de controle over je hele site, direct vanuit WordPress Admin.


Hallo Twenty Twenty‑Two!

Zeg hallo tegen het eerst standaard blok thema in de geschiedenis van WordPress. Dit is meer dan slecht een nieuw standaard thema. Het is een nieuwe manier van werken met WordPress thema’s.

Blok thema’s geven veel mogelijkheden voor visuele aanpassingen. Van kleurschema’s en lettertype combinaties tot pagina templates en afbeeldingsfilters. Dit allemaal vanuit de site bewerkingsinterface. Door wijzigingen op één plek te maken kun je Twenty Twenty Two dezelfde lay-out geven als je merk of als andere websites. Of je kunt met je site een totaal andere kant opgaan.

Het Twenty Twenty‑Two thema is al beschikbaar voor jou. Het is gelijktijdig met WordPress 5.9, geïnstalleerd en je kunt het vinden bij de overige geïnstalleerde thema’s.

Jouw persoonlijke paintbox wacht

Meer blokthema’s die geschikt zijn voor volledig site bewerken zijn, net zoals het Twenty Twenty‑Two thema, beschikbaar in de Thema Directory. Ze wachten om ontdekt te worden, meer komen er snel!

Wanneer je enkele van deze nieuwe thema’s gebruikt hoef je niet langer de Customizer te gebruiken. Alle kracht van lay-out aanpassingen zit in de Site Editor. Net zoals je ziet Twenty Twenty‑Two bouw jij je site met de look en feel aan de hand van de beschikbare tools. Deze tools hebben een eenvoudige interface die praktisch to leven komen in je handen.

Blokken komen naar de site navigatie, het hart van gebruikerservaring.

Het nieuwe navigatieblok geeft je de mogelijkheid om te kiezen: een responsive menu wat altijd aan staat of één die zich aanpast naar de schermgrootte. Wat je ook creëert, weet dat het er is om te hergebruiken waar je ook wilt zoals bijvoorbeeld in een nieuw template of na het wisselen van thema.

Meer verbeteringen en updates

Hou jij ervan om te bloggen of om inhoud te creëren? Nieuwe wijzigingen aan het publicatieschema helpen je sneller.

Verbeterde blok opties

WordPress 5.9 bevat nieuwe gereedschap voor typografie en flexibele lay-out. Ook heb je meer controle over details zoals spacing, randen en veel meer zodat je niet alleen het uiterlijk kan aanpassen, maar de kleine details kan polijsten.

De kracht van patronen

De WordPress Pattern Directory is de basis voor een grote verscheidenheid aan blokpatronen die zijn gebouwd om tijd te besparen en extra functionaliteit te bieden. Nu kun je ze bewerken en zien of ze passen. Iets anders nodig in de header of footer van je thema? Verander deze eenvoudig met enkele klikken.

De patroonverkenner maakt het mogelijk om patronen te vergelijken en kiest diegene die je gebruikers verwachten. Dit alles binnen een bijna volledige schermweergave die je elke details laat zien.

Een vernieuwde lijstweergave

In 5.9 stelt de lijstweergave je in staat om je inhoud te verslepen precies waar je het wilt. Beheren van complexe documenten is ook makkelijker; eenvoudige controls laten je secties uit- en inklappen terwijl je je site bouwt — en voegen HTML ankers aan je blokken toe om gebruikers op weg te helpen op de pagina.

Verbeterde galerij blok

Elke afbeelding in de galerij hetzelfde behandelen zoals het ook gebeurd in het afbeeldingsblok.

Elke afbeelding in je galerij anders vormgeven (bijsnijden, duotonen, enz.) of ze allemaal hetzelfde maken. Verander de lay-out met drag-and-drop.


WordPress 5.9 voor ontwikkelaars

Welkom bij blokthema’s

Een nieuwe manier voor het bouwen van thema’s: Blok thema’s maken gebruik van blokken die een structuur definiëren van de site. Deze nieuwe templates zijn gedefinieerd in HTML en maken gebruik van aangepaste styling via theme.json. De blok thema ontwikkel notitie bevat meer informatie.

Meerdere stylesheets voor een blok

Het is nu mogelijk om meer dan één stylesheet per blok te registeren. Deze gedeelde styles kunnen worden gebruikt in meerdere blokken of in een individuele style waardoor ze alleen maar daar gebruikt worden. Gebruik maken van meerdere stylesheets in blokken bevat meer informatie.

Block-level vergrendeling

Het is nu mogelijk om elk blok (of enkele) in een patroon op te vergrendelen, gewoon door het lock atribuut op te nemen in de settings van blocks.json. De rest van het patroon blijft vrij voor site editors om het in te passen.

Herontwikkelde galerij-blok

De veranderingen aan de galerij blok zijn een resultaat van een bijna afgeronde refactoring. Heb jij een plugin of thema ontwikkeld die gebruik maakt van de Galerij-blok? Zorg ervoor dat je de Galerij-blok compatibiliteit ontwikkel notitie leest.

Meer leren over de nieuwe functies in 5.9

Wil jij alles weten van 5.9, maar je weet niet waar je moet starten? Bezoek learn.wordpress.org voor uitgebreide informatie over de nieuwe features van WordPress 5.9.


Bekijk de Field Guide voor meer informatie!

Bekijk de nieuwste versie van de WordPress Field Guide. Het heeft opmerkingen van ontwikkelaars voor elke wijziging waarvan je op de hoogte wilt zijn: WordPress 5.9 Field Guide.

Geef een reactie