Nederlanders krijgen commitrechten op WordPress


WordPress is een Open Source software-project. Dat betekent dat iedereen de broncode van WordPress kan bekijken en suggesties voor verbetering kan aandragen. Gebruikers maken WordPress daarom niet alleen voor elkaar, maar vooral ook met elkaar.

Hoewel iedereen verbeteringen kan aandragen, is het daadwerkelijk toevoegen van code aan WordPress voorbehouden aan een vrij selecte groep ervaren WordPressers. Om dit te kunnen doen heb je zogenaamde commitrechten nodig. Je krijgt deze rechten niet zomaar, want het betekent dat je WordPress voor alle gebruikers kan aanpassen. Het gebeurt dus niet vaak dat er nieuwe committers (mensen met commitrechten) worden toegevoegd aan het project.

Extra bijzonder is het daarom dat maar liefst twee Nederlanders commitrechten hebben gekregen in de afgelopen 10 dagen. We zetten ze daarom graag even in het zonnetje.

Juliette Reinders Folmer

Juliette is geen onbekende in de WordPress community. Ze werkt al sinds 2004 met PHP en al sinds 2010 met WordPress, en heeft zeer actief bijgedragen aan diverse plugins en aan WordPress zelf. De afgelopen periode heeft Juliette zich vooral ingezet om te zorgen dat WordPress voldoet aan de WordPress codestandaard. Dit is een set afspraken die WordPress-ontwikkelaars hebben gemaakt over wat goede code is. Haar project zorgt ervoor dat meer dan 60.000 foutmeldingen en waarschuwingen in één klap worden opgelost. Indrukwekkend feit, deze ene patch (verbetering aan de software) heeft meer dan 25% van alle regels code in WordPress gewijzigd!
Meer weten? Op WordCamp Nijmegen heeft Juliette over deze patch gesproken. Je kan haar presentatie terugkijken op wordpress.tv.

Anton Timmermans

Ook Anton loopt al lange tijd rond in het WordPress-wereldje. In 2012 ontdekte Anton WordPress, en nog geen jaar later werd zijn eerste verbetering (patch) toegevoegd aan WordPress. De afgelopen tijd heeft zich, samen met zijn collega’s van Yoast, ingezet voor het verbeteren van de JavaScript documentatie in WordPress. Hierdoor is het voor andere ontwikkelaars makkelijker om de JavaScript-code van WordPress te begrijpen en er op in te haken.

Zelf ook bijdragen?

Wil je zelf ook bijdragen aan het verbeteren van WordPress? Dat kan! Op make.wordpress.org vind je een overzicht van de gebieden waarin je kan bijdragen. Elk team heeft een eigen ‘Getting started’ sectie in hun handboek. Voor WordPress core kan je deze bijvoorbeeld vinden op Getting started.

5 reacties op “Nederlanders krijgen commitrechten op WordPress”

Geef een reactie