Domeinnamen met WordPress worden aangepakt vanaf heden


Heb je in al je enthousiasme over WordPress een domein geregistreerd met WordPress in de domeinnaam? Helaas, want in principe ben je dan verkeerd bezig. De WordPress Foundation is eigenaar van het trademark WordPress en op WordPress.org wordt duidelijk in de domain policy aangegeven wat je daar wel en wat je daar niet mee mag doen. Het gebruik van het woord in de domeinnaam ( subdomein en subfolder uitgesloten dus ) is niet toegestaan. Helaas was er geen consequentie wanneer je dit wel deed redelijk gering.
Als het een beetje mee zit dan heb je van ondergetekende misschien een keer een tweet of email bericht gekregen, of van iemand anders in de Nederlandse WordPress community, maar daar bleef het vaak bij. Tot nu toe.

Vanaf heden wordt iedereen opgeroepen om bestaande domeinnamen met WordPress erin aan te passen naar een WP variant. Doe je dat niet, dan zal er een procedure opgestart worden om je het licht te laten zien 😉 .

35 reacties op “Domeinnamen met WordPress worden aangepakt vanaf heden”

 1. Dus mijn domein WordPressHulp.net is verboden?

  1. Klopt. Zo staat het ook duidelijk in de gelinkte domain policy hierboven.

 2. Oke … Maar ik mag het wel houden om het verkeer door te sturen naar wphulp.net?

  1. Als je bezoekers ook enkel die naam en url zien dan zit je helemaal goed :). Dus niet vanaf je oude domeinnaam doorlinken, maar feitelijk een redirect 301.

 3. Ik mag dus, als mensen naar wordpresshulp.net gaan, deze doorlinken naar wphulp.net? Dit kan toch gewoon aangepast worden in de instellingen?

 4. En de volgende domeinnaam mag dus ook niet meer?
  http://www.wordpressmax.com

 5. Eén op één doorlinken mag. Doorverwijzen niet. Een bezoeker mag nooit de url met WordPress er in zien.

 6. Kijk anders even hoe ik dat opgeloste heb met http://www.WordPressWeetjes.nl –> http://www.WPweetjes.nl

  In het hosting panel van WordPressWeetjes staat gewoon een 301 redirect. Mocht iemand dus ergens een oude url vinden (lijkt me sterk, want site heeft maar 2 dagen actief gestaan op de lange url), dan linkt hij toch nog naar het juiste artikel op wpweetjes.nl

 7. Hmm, vraag me af hoe relevant dit is. Dat ze het in Amerika doen kan ik begrijpen, daar zit de wet zo in mekaar dat je een trademark actief MOET verdedigen (dat kan je ook tussen de regels lezen) omdat je anders het exclusieve recht op je trademark kwijt raakt. Maar hoe dit ook van toepassing is in Nederland vraag ik me af, volgens mij leven we hier nog altijd onder Nederlands recht. Het zou interessant zijn om hier wat verdere info of links over te krijgen.
  Ik heb zelf geen domein met wordpress in de naam, maar ik vind het wel een interessant onderwerp.

 8. @Remkus. Ik denk dat je een beetje doorgeschoten bent nu.
  Een bedrijf kan een policy opstellen, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook gelijk de stellende regelgeving is.
  Bij een verschil van mening daarover zal een rechter zich daarover moeten buigen of via de op de UDRP gebaseerde ‘Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen’ (zie: http://www.icann.org/en/udrp/udrp.htm).

  1. @Rob, @Jos Ik ga niet de discussie aan over het wel of niet juist interpreteren van een trademark. Voor mij is de melding op de domain policy pagina meer dan voldoende. Oh, and don’t shoot the messenger :). En voor de volledigheid, het trademark van WordPress is niet van een bedrijf, maar van de WordPress Foundation.

 9. I’m not shooting the messenger, en voor de duidelijkheid; het feit dat WordPress hier zelf om vraagt zou voor mij in het teken van de community spirit ook voldoende zijn, vind het alleen jammer als iets als feit wordt gepresenteerd terwijl dit ronduit twijfelachtig is. Zag op een andere nederlandse site het nieuws zelfs gepresenteerd als ‘je wordt voor de rechter gesleept als je het niet aanpast’. Lijkt me erg sterk.

 10. @Jos, Don’t shoot the messenger was ook meer gericht op Rob zijn opmerking over dat ik aan het doorschieten was.

  Het enige wat ik je kan zeggen is dat met alle informatie die ik heb het geen sterk verhaal is, maar deze melding hier de eerste opstap.

 11. ps. zouden geneste comments niet handig zijn? 😉

 12. Eensch.. maar – geloof het of niet – dit thema ondersteund het nog niet 🙁

 13. […] niet, maar als je dit nu niet doet dan zul je uiteindelijk voor de rechter komen te staan vertelt Remkus de Vries op de Nederlandse blog van WordPress (self-hosted). Helaas heeft deze regel ook betrekking tot […]

 14. Als je het volgende gebruikt, mag je dan wél wordpress in je domeinnaam gebruiken?

  De logo’s en de merk- en productnaam WordPress is eigendom van Automattic Inc.

  1. Ik begrijp niet wat je bedoelt. Automattic is niet eigenaar van het trademark, dat is de WordPress Foundation.

 15. De logo’s en de merk- en productnaam WordPress is eigendom van WordPress Foundation

  Zo goed?

 16. Ruby van Assendelft avatar
  Ruby van Assendelft

  Ik heb net een site gemaakt: http://rubyredactie.wordpress.com/
  Deze kreeg ik automatisch met het aanmaken van de site. Mag dat dan ook niet? en hoe wijzig ik dan de domeinnaam zonder alles kwijt te raken? (dacht juist dat wordpress er verplicht in moest staan).
  Groet, Ruby

  1. @Ruby, je hebt geen eigen domein. Jij maakt gebruik van WordPress.com en die mogen WordPress gebruiken in de url. Dit artikel gaat over sites die je maakt met WordPress.ORG software.

 17. Wow ik ben bang dat er veel mensen niet blij worden.
  Ik ga er van uit dat dit wereldwijd is??

  1. Ja, deze policy is wereldwijd.

 18. Maar als je het volgende zinnetje op je site zet; mag je dan een domeinnaam met wordpress erin?

  De logo’s en de merk- en productnaam WordPress is eigendom van WordPress Foundation

 19. @Marijn, Eh nee.. Domeinnaam niet gebruiken is domeinnaam niet gebruiken in de URL

 20. Under pressure 😉

 21. Wie morgen een site opent met de titel microsoftzuigt.nl, krijgt misschien een boze brief van microsoft, maar meer ook niet. Wie te kwader trouw (dat is juridisch Nederlands en betekent dat je wist of moest begrijpen dat je inbreuk pleegt op het recht van een ander), en dat is in het geval van Microsoft (of Coca-Cola, of Pepsi, of Shell… noem maar op) al heel snel, een site maakt om de domeinnaam te kapen (dus http://www.shell.info, http://www.microsoft.biz), kan inmiddels wel worden veroordeeld tot teruggave in een civiele procedure. Het staat de WordPress Foundation natuurlijk vrij om gebruikers van haar software/platform contractueel te verplichten niet de naam ‘wordpress’ in urls over te nemen. Daar ben je als wederpartij dan wel aan gebonden. Maar als ik in Nederland een url deponeer, bijvoorbeeld wordpressure.nl, en met iweb een site maak, dan kunnen ze op hun kop gaan staan, maar dan geeft de rechter mij gelijk. Het intellectuele eigendomsrecht is er met de komst van domeinnamen misschien niet eenvoudiger op geworden, maar wel interessanter.

 22. Michiel avatar
  Michiel

  Aan de ene kant begrijp ik dit wel van de WordPress Foundation. Er zijn kennelijk bedrijven die bewust misbruik maken van de naam en de ‘goede naam’ van WordPress schaden. Aan de andere kant worden internetondernemers als Marijn hierboven de dupe, terwijl zij toch vooral bijdragen aan de kennisuitwisseling rond WordPress en de professionalisering ervan. Waarom zou de WordPress Foundation er baat bij hebben om positieve en professionele verspreiding van kennis tegen te gaan? Juridisch gezien heeft WordPress sowieso geen poot om op te staan als je het mij vraagt, althans niet in Nederland. Zie het verhaal met Twitter en de gebruikersnamen met koningin / Beatrix erin. Hoe het in de US of A zit, weet ik niet. Ik zou wel eens een proefprocesje willen zien, puur om eens te zien hoe de wetgeving nu is rondom dit soort zaken.

 23. Het is eigenlijk heel simpel. In de privacy policy staat dat je geen domeinnaam mag gebruiken die de naam wordpress bevat, in combinatie met de blogging software. Hier ben je mee akkoord gegaan toen je een account maakte. Omdat je hier akkoord mee bent gegaan behoud wordpress het recht om je blog af te sluiten wanneer je dit wel doet.

  Als je daar in tegen een 301 redirect maakt naar een totaal andere link heb je het vrije recht om je url de naam te geven die je zelf wil, zolang de eindbestemming, de url die de surfer te zien krijgt als de pagina geladen is, het woord wordpress niet bevat.

  Daar bovenop (neem ik aan) bevinden de servers van wordpress zich in Amerika, waardoor het gebruik hiervan zich onder het Amerikaanse recht bevind.

 24. Ik ben niet blij

 25. Dit gaat er dus enkel om als je de naam wordpress of wp in je domeinnaam heb zitten of niet? Eigenlijk ook wel logisch ook want dan doe je je voor als iemand van wordpress terwijl wordpress daar zelf niets van weet maar toch bij misbruik aansprakelijk kunnen worden gesteld.

 26. Heb naar aanleiding van deze berichtgeving een klant geadviseerd om met de kijk op de lange termijn zijn domeinnaam te 301 redirecten naar zijn andere (en in mijn ogen ook nog mooiere) domeinnaam. Op zich wel begrijpelijk dat WP dit doet…

 27. Het is heel duidelijk in de wetgeving geregeld. Aangezien wordpress een post adres heeft in USA betekent ook dat dit bedrijf onder het amerikaanse wet valt en hierdoor gaan veel mensen de mist in. Nederlandse wet is niet van toepassing. Helaas maar waar. Dit heeft ook te maken met bestaansrecht en alle rechten en plichten waarin een bedrijf is gevestigd in een bepaald land. Dus domein als http://wordpress.university.nl of http://wordpress.university.com mag dus niet. Hoe raar het ook is maar de extensie .nl heeft niets met nederlandse wet te maken. Dit geeft alleen maar aan dat die persoon of organisatie gevestigd is in Nederland maar hoef niet zo te zijn. Dus heeft Remkus de Vries gelijk. Want ook in de gebruikersvoorwaarden staat een en ander in vermeldt. En bij dit alles gaat je akkoord als je een account aanmaakt. Dit betekent dat je toestemming geeft om de amerikaanse wet boven de nederlandse wet te stellen, omdat je op dat moment zaken doet met een amerikaans bedrijf en je akkoord gaat dat je onder het amerikaanse wet valt. Dus de volgende keer goed de gebruikers voorwaarden lezen en accepteren dat je onder het amerikaanse regime valt want uit eindelijk ga je daar mee akkoord omdat je een account hebt aangemaakt. Het zelfde zie je terug op facebook en myspace en zelfs apple staat het in vermeldt.

 28. Even een foutje herstellen. Ik bedoelde uiteraadt http://wordpressuniversity.nl of http://wordpressuniversity.com, die mogen niet. Maar subdomein mag wel en dan mag men http://wordpress.university.nl of http://exemple.wordpress.com wel.

  Was een beetje te snel met intikken en verzenden. Hopelijk is het nu voor iedereen wel duidelijk.