WordPress.org

Nieuws

Nederlandse WordPress instelling terug naar nl_NL

Nederlandse WordPress instelling terug naar nl_NL


Sinds het gebruik van GlotPress is de Nederlandse WordPress vertaling gekoppeld geweest aan een nl setting. Dit vond je vanaf de 3.0 branch terug in je wp-config.php bestand. Concreet betekende dit dat de vertaalbestanden in de map /wp-content/languages/ er als volgt uit zagen: nl.mo en nl.po

Oorspronkelijk is dit echter altijd nl_NL geweest (en dit is ook de juiste code) en vanaf het moment dat we live gingen met WordPress 3.0 zijn we achter de schermen bezig geweest dit weer terug te zetten. Gisteren is deze switch terug naar nl_NL eindelijk in gang gezet. Aangezien deze transitie nog niet eerder in de GlotPress was gedaan waren er ook voor de mannen van Automattic (die de infrastructuur beheren) issues die ze nog niet eerder tegen kwamen. Eén van de dingen waar ze rekening mee moesten houden is dat WordPress.com met dezelfde vertaling werkt als .org en we dus niet rücksichtslos een bestandje aan konden passen.

Concreet betekent dit nu dat we vanaf vandaag weer terug zitten op de nl_NL code. Deze is vanaf nu ook weer te downloaden vanaf deze site. We zijn nog bezig een oplossing te vinden voor de mensen die nu nog een nl instelling hebben en dus geen notificatie krijgen van een nieuwere versie.

Mocht je op dit moment de instelling in je wp-config.php bestand op nl hebben staan dan hoef je deze enkel te veranderen naar nl_NL en daaraan gekoppeld ook je vertaalbestanden in je /wp-content/languages/ map van bijvoorbeeld nl.mo naar nl_NL.mo. Let op dat je dit ook moet doen voor de vertaalbestanden van Twenty Ten welke je terug vindt in de map languages in je Twenty Ten folder mocht je gebruik maken van het Twenty Ten theme.

Deze verhuizing terug naar nl_NL maakt ook eindelijk mogelijk dat er op een fatsoenlijke manier een nl_Be versie gemaakt kan worden. Onze zuiderburen gebruiken nu eenmaal een ietwat andere variant van het Nederlands dan wij doen ;).

Onze excuses voor het ongemak wat dit ongetwijfeld veroorzaakt.

14 reacties op “Nederlandse WordPress instelling terug naar nl_NL”

 1. […] meer hier » WordPress | Nederlands » Nederlandse WordPress instelling terug naar nl_NL. Onderwerp: WordPress Tags: nl, nl_NL « Binnen een week: WordPress 3.0.3 vrijgegeven Over […]

 2. Hier ben ik blij mee. Eindelijk!

  1. *mompelt iets met voeten en aarde* 🙂

 3. Ik begrijp eerlijk gezegd de noodzaak van deze wijziging nog niet. Er wordt gesproken over het feit dat “nl_NL” de ‘juiste code’ is. Als ik de volgende pagina lees: https://codex.wordpress.org/Installing_WordPress_in_Your_Language is dat niet per definitie juist.

  “The naming convention of the .mo files is based on the ISO-639 language code (e.g. pt for Portuguese) followed by the ISO-3166 country code (e.g. _PT for Portugal or _BR for Brazil). So, the Brazilian Portuguese file would be called pt_BR.mo, and a non-specific Portuges file would be called pt.mo.”

  Volgens deze tekst zou de code “nl” ook ‘juist’ kunnen zijn. In dat geval wordt enkel de ISO-639 taalcode gebruikt. Als de vertaling niet aan land is gebonden lijkt mij enkel de taalcode ook voldoende. Ik vind persoonlijk dat de huidige Nederlandse vertaling niet beslist gebonden is aan Nederland. Daarom vond ik de taalcode “nl” helemaal niet verkeerd, daar hebben immers alle landen waar Nederlands wordt gesproken wat aan.

  Als de Belgen en/of andere landen een eigen Nederlandse vertaling willen hanteren kunnen zij toch wel “nl_BE”, “nl_SR”, etc. gebruiken?

  Zo doen ze dat toch ook met andere vertalingen:?

  Portugees
  https://translate.wordpress.com/projects/wpcom/pt/default
  https://translate.wordpress.com/projects/wpcom/pt-br/default

  Spaan
  https://translate.wordpress.com/projects/wpcom/es/default
  https://translate.wordpress.com/projects/wpcom/es-pr/default

  Ik weet daarom niet of ik blij moet zijn met deze wijziging.

  1. @Remco: Deze reacties is niet kort of vervelend bedoeld, maar de juiste code in deze context is nl_NL. Daar zijn in het verleden al zoveel discussies over gevoerd, met alle respect, dat ga ik hier niet opnieuw doen. De code was nl_NL, zoals het hoorde, en dat is het nu ook weer :).

 4. @Otto fijn dat je het zelf uitgevonden hebt, maar deze vraag hoorde natuurlijk thuis in het forum en niet hier als reactie. :).

 5. Aanvullende opmerking:

  Als je gebruik maakt van de Multisite optie, moet je ook in de database nog wat aanpassen om de nederlandse vertaling weer op te pakken.

  Als je maar een paar sites hebt runnen in multisite:

  Ga naar Super Beheerder -> Websites (Super Admin -> Sites) en bewerk alle websites die op NL moeten staan.
  Pas bij elke website de volgende optie aan naar “nl_NL”:
  * WPLANG

  Als je veel sites in multisite hebt draaien waarschijnlijk handiger met een queries te doen via phpmyadmin.

 6. Oh.. en nog eentje: als je Nederlands als default taal voor nieuwe sites binnen de multisite setup had, moet je ook:

  Super Beheerder -> Opties -> Algemene netwerk instellingen -> Standaard taalinstellingen aanpassen naar ‘Dutch; Flemish’.

 7. Ik heb inderdaad dit multisite taalaanpassing probleem…, en snap niet wat er bedoeld wordt met:

  Ga naar Super Beheerder -> Websites (Super Admin -> Sites) en bewerk alle websites die op NL moeten staan.
  Pas bij elke website de volgende optie aan naar “nl_NL”:
  * WPLANG

  Als ik naar Super Beheerder ga, zie ik die optie niet… verdere suggesties? Alvast dank… vrgr Erik

 8. Ik heb wp-confog.php aangepast nl_NL, maar de Engelse teksten staan nog steeds op mijn site (www.sportievefietser.nl). Nou heb ik versie 3.04 van WordPress en gebruik ik de theme Mistylook. Kan dat het probleem zijn?

 9. […] 14 december 2010 werd er voor de Nederlandse vertaling van WordPress terug overgeschakeld naar de oorspronkelijke […]

 10. […] 14 december 2010 werd er voor de Nederlandse vertaling van WordPress terug overgeschakeld naar de oorspronkelijke […]

 11. […] Leer meer hier » WordPress Nederland:  Nederlandse WordPress instelling terug naar nl_NL. […]

Geef een reactie