WordPress.org

Nieuws

Eindelijk, WordPress 3.0.1 in het Nederlands

Eindelijk, WordPress 3.0.1 in het Nederlands


Het heeft allemaal veel langer geduurd dan wij – en ongetwijfeld jullie ook – hadden voorzien, maar vanaf vandaag is er een Nederlandse vertaling beschikbaar voor WordPress 3.0+, 3.0.1 om specifiek te zijn.

De reden voor het uitblijven van de vertaling had met ontzettend veel zaken te maken zoals organisatorische, vertaaltechnische, consistentie (en daar moet nog steeds veel aan gedaan worden) en bovenal technische problemen. Ik ga hier geen complete lijst opschrijven wat er allemaal mis is gegaan, maar neem van mij dat het er veel waren.

Er hebben ontzettend veel mensen mee geholpen aan de vertaling van WordPress, WordPress Multi-site en de vertaling van Twenty Ten, het nieuwe standaard thema. Teveel om op te noemen maar toch wil ik specifiek Ruben en Anja bedanken voor hun hulp en inzet.

Wij gaan achter de schermen gewoon door om ervoor te zorgen dat er nog meer consistentie in de vertaling en het vertalingsproces komt en de volgende versies stukken soepeler opgeleverd kunnen worden.

Edit: Mocht je een bestaande Nederlandse site hebben en deze download gebruikt hebben om te updaten dan kan het zijn dat je de wp-config.php settings moet wijzigen van nl_NL.mo naar nl.mo.

37 reacties op “Eindelijk, WordPress 3.0.1 in het Nederlands”

 1. […] heb ik een bericht gepubliceerd op de Nederlandse WordPress site, maar belangrijker nog; zojuist heb ik de Nederlandse vertaling van WordPress 3.0.1 vrijgegeven. […]

 2. […] is de vertaling van WordPress 3.0.1 in het Nederlands verschenen. Hier de link naar het bericht: “link” This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← 31 juli, herstel […]

 3. ik heb het blog nog niet actief geplaatst, de reden is dat ik nog vele zaken in het blog zelf, in het Engels terugvind.

  bij de blogs staat
  Posted in | No Comments »

  en in de menu
  Archives
  Categories
  Meta

  bij filtering van een categorie zie je:
  Archive for the ‘…’ Category

 4. Dat heb je met Twenty Ten of een ander theme?

 5. Is dit ergens beschikbaar van een SVN?

  Volgens https://codex.wordpress.org/WordPress_in_Your_Language#Dutch_-_Nederlands_.28nl_NL.29 :

  “Op nl.wordpress.net kan de meest recente vertaalde versie gedownload worden. Wanneer je alleen het .mo bestand wil gebruiken kan je deze hier downloaden op SVN.”

  Echter, http://svn.automattic.com/wordpress-i18n/nl/branches/3.0/ is nog leeg.

  Bedankt!

  1. De branch 3.0 is inderdaad leeg, maar de tag 3.0.1 is wel gevuld.

 6. MattyMaT avatar
  MattyMaT

  Super! Bedankt iedereen.

  Enig idee waarom ik nog vanuit mijn admin console nog niet automatisch kan upgraden naar 3.0.1 Nederlands, maar alleen naar het Engels?

  1. Geen idee, misschien moet de NL code in je wp-config bestand hetzelfde zijn als deze aangeboden versie? Dit zou dan nl moeten zijn.

 7. @Remkus: tag 3.0.1 is wel gevuld, maar de “.mo” en “.po” bestanden van wordpress en twentyten vind ik hier niet terug.

  Anders gezegd, ik verwachtte de structuur van http://svn.automattic.com/wordpress-i18n/nl/tags/2.9.1/

  1. Vanaf deze release maken we gebruik van GlotPress om te vertalen en daar vind je ook de .po bestanden: https://translate.wordpress.org/projects/wp/3.0.x/twentyten/nl/default

 8. Ik heb een aantal vragen. Wellicht kan iemand mij helpen.

  Toch staat er op mijn login pagina username en niet gebruikersnaam, evenals remember me en niet ingelogd blijven of iets dergelijks. Kan dit komen door mijn template?

  En, kan ik de login en registratie pagina aanpassen? Net zoals andere pagina’s in mijn theme directorie?

  Na het inloggen, krijg ik mijn profiel te zien met daarop een javascript error: check_pass_strength is niet gedefinieerd. Iemand een oplossing?

  Ik maak gebruik van de laatste versie van WordPress met een eigen tempate.

  Bedankt!

  1. @Arjen: Graag je vragen op het forum plaatsen 🙂

 9. […] naar 3.0.1 in het Nederlands. Reden waarom de vertaling meer tijd nodig had, kun je hier nalezen https://nl.wordpress.org/2010/08/01/eindelijk-wordpress-3-0-1-in-het-nederlands/ Alle nodige gegevens vind je hier terug: […]

 10. Mijn blik weer op WordPress gericht na enige afwezigheid, toch maar met versie 3 begonnen, gezocht in de Themes en wat bleek: het theme dat ik het mooiste vond is ook al de standaard – herinnerde me de vertaalwerkzaamheden van de vorige versie (thuisvlijt) – toch maar even hier gekeken en welja: na het (alleen) overschrijven van wp-content/languages en de language-directory in de 2010-theme lootp het al goed. Dus hartelijk dank! Scheelt uren werk, die ik nu beter aan het zwembad kan doorbrengen ;-).

 11. Erratum. Toch de gehele NL versie overgeplaatst. Kreeg bij de vermelding van de plaatsingsdatum bij een post een gebroken vermelding. Via aanpassing twentyten_posted_on() in functions.php van de theme ging het weer goed.

 12. Beste mensen, het volgende bericht krijg ik op mijn log.

  You can update to WordPress 3.0.1–en_US automatically or download the package and install it manually:

  Download 3.0.1–en_US

  Je staat op het punt WordPress 3.0.1 te installerenin het English. De mogelijkheid is aanwezig dat dit je vertaling zal vernietigen. Misschien wil je wachten tot een Nederlandse versie beschikbaar is.

  Tot nu toe heb ik de boel altijd automatisch bijgewerkt, maar nu durf ik het toch niet meer. Met veel pijn en moeite kreeg ik alles naar het Nederlands, en dat wil ik graag zo houden. Ik zou ook niet meer weten hoe ik dat gedaan heb. Kan iemand hier iets meer overzeggen?

 13. Ik heb versie 2.8.5 en wil naar 3.0.1 gaan. Automatisch updates lukt me niet. Als ik download welke bestanden moet ik dan overzetten?
  Hoe kan ik anders automatisch updaten?

 14. […] als voorheen vertaald diende te worden. Vandaag heeft Remkus op de Nederlandse website het volgende bericht geplaatst: Het heeft allemaal veel langer geduurd dan wij – en ongetwijfeld jullie ook – hadden voorzien, […]

 15. MattyMaT avatar
  MattyMaT

  Indien automatisch updaten je niet de Nederlandse versie als optie geeft:

  Het taalbestand in wp-content/languages dient de bestandsnaam “nl.mo” te hebben.
  De instelling in wp-config.php moet hier ook juist naar verwijzen, d.m.v. de volgende regel: define (‘WPLANG’, ‘nl’);

 16. Is er al een oplossing voor de 2 vertaalprobleempjes “Geplaatst op” en “Gepost in”; Een nieuw nl.mo bestand misschien?

  1. @Erik Wanneer je de nieuwste versie download en de huidige mee overschrijft zou dit opgelost moeten zijn. If not, gebruik dan graag het forum om je vraag te stellen.

 17. Ik kan jammer genoeg niet automatisch updaten naar 3.0.1? In de wp-config.php staat de regel op (‘WPLANG’, ‘nl’) maar gebeurd er niets. Ook staat nl.mo (303kb en rechten 0750) in de folder wp-contents/languages.
  Als ik op automatisch bijwerken druk blijft de pagina staan op:

  WordPress upgraden

  Download update van https://nl.wordpress.org/wordpress-3.0.1-nl.zip.

  Is dit normaal? Mijn website staat wel 1 niveau hoger dan de root. http://ftp...\mijnwebsite\wordpress.
  Ik heb dit gedaan om andere website erin te hosten.

  1. @Karl Geen idee waarom het niet werkt, je vraag kan je in principe ook beter in het forum stellen, maar handmatig met FTP overschrijven zou mijn 1e advies zijn.

 18. Ik heb WP 3.0.1 geinstalleerd, in het nederlands en dat ging helemaal goed 🙂

  Maar waar iok nu al de hele dag mee bezig ben, is om multiple sites aan te maken in het netwerk. Ik heb al de “super gebruiker” button, dus dat is allemaal goed gegaan, alleen wanneer ik nu een extra site aanmaak dan krijg ik een bericht wat de inloggegevens zijn van de neiuwe site, maar er worden helemaal geen WordPress files op dat nieuwe subdomain geplaatst.

  Wat doe ik verkeerd??

 19. Bij mij werkt het ook niet. Na handmatig updaten en dezelfde problemen met de taal -als hierboven beschreven- hebben gebruikers geen toegang meer tot de wp-admin. “Je hebt geen toegangsrechten voor deze pagina.”

 20. Het is al opgelost.

  In wp-config.php had ik niet wat het nu moet zijn (‘WPLANG’, ‘nl’); Met (‘WPLANG’, ‘nl_NL’); in de config gaat de update niet goed.

  Tenminste dat moet aangepast in de nieuwste versie.

  Ik ging van een Nederlandse versie waar de mogelijkheid tot automatische update naar de Nederlandse versie ontbrak (want alleen engels) naar Nederlandse versie. Handmatig met FTP.

  Misschien kun je dat nog aanpassen bij Edit?

 21. Heb altijd fan geweest van wordpress blog sites. en deze hebben altijd naar behoren egwerkt. Alleen als ik de laatste evrsie download en gebruik dan werkt, na een paar uur, de /wp-admin niet meer ….. Zeer jammerlijk… al de 3de keer dat ik opnieuw mag beginnen … ik moet toch niet oevrschakelen zeker ? 😮

  1. @Joeri Vragen kun je beter op het forum zelf kwijt. Grote kans dat er daar een antwoord op je wacht. Des te meer info je geeft des te groter de kans op een passend antwoord => http://nl.forums.wordpress.org

 22. Heb de wordpress gedownload, geeft foutmelding
  moet ik dan opnieuw her installeren?
  zelfs de wp config veranderd maar helpt niet

  1. @Saskia Stel je vraag even in het forum als wilt => http://nl.forums.wordpress.org 🙂

 23. Ik heb zelf het standaard TwentyTenthema in NL vertaald maar waar, o waar vind ik het reageerpanneel? Er blijft maar “Leave a reply” etcetc staan. Komt dat soms van een extrene server ofzo?

 24. Ik heb het idee dat er iets nog niet klopt met de taalbestanden. Als ik de gewone 3.0.1 versie download (Engelstalig), dan gaat alles goed. Installeer ik de Nederlandstalige versie van WordPress, dan krijg ik direct in het dashboard bij ‘WordPress blog’ een fatal error: allowed memory size te zien. Updaten van WordPress of uploaden van foto’s geeft dezelfde error.

  Het ligt niet aan de server settings, want daar staat in php.ini dat de max. upload 32MB mag zijn.

  Zodra ik de map met de taalbestanden upload naar de testomgeving met de Engelstalige WordPress versie, dan krijg ik hier ook de memory size error. Er is dus denk ik echt wat mis met de Nederlandse taalbestanden.

  Zijn er nog meer mensen met dit probleem?

 25. […] Eindelijk, WordPress 3.0.1 in het NederlandsAugust 1, 2010, Remkus de Vries […]

 26. -Ik kan het nl.mo bestand voor 3.0.1 niet vinden? SVN dir blijkt zelfs niet te bestaan

 27. Ik heb net geupdate, maar kan nu niet meer in mijn bartool. Wat moet ik doen?

Geef een reactie